€0,00

Geen producten in de winkelwagen.

[email protected]

€0,00

Geen producten in de winkelwagen.

Vijftwaalf.nl in NRC Next

More articles

Rijmtip #039: Inspiratie

Rijmtip #012: Alcohol

Rijmtip #004: Rijmwoorden


NRCGedichten, Martin schrijft er straks 300 per dag

 Nu krijgt hij nog ongeveer zestig aanvragen per dag, maar straks, vanaf onge- veer vier dagen voor pakjesavond, rijmt Martin Gijzemijter dagelijks 200 à 300 gedichten bij elkaar. „Veel werk, maar je moet je voorstellen: als je dit zoals ik al tien jaar doet, ken je alle rijmwoordjes, al- le trucjes en zinspelingen uit je hoofd. En ik begin al op 1 november met proefdraaien, zodat ik op stoom ben tegen de tijd dat de Sint in het land is.”

Het begon in 2001 als een hobby, vertelt Martin, de rijmpiet en „heel grote Sinterklaasfan” die schuilgaat achter de website vijftwaalf.nl. In het dagelijks leven is hij freelance journalist en songschrijver. „In de beginjaren deed ik het voor vrienden en familie, en gratis, maar op een gegeven moment kreeg ik echt duizend aanvragen per dag. Dan moest ik zo veel mensen teleurstellen én kreeg ik zoveel onzinaanvragen dat ik er maar een klein bedragje aan ging hangen.” Maar nog steeds gaat hij voor elk gedicht echt even zitten – hij recyclet hoogstens gedeeltes. „Maar stel je voor dat binnen een gezin meerdere mensen een gedicht bij mij bestellen en hetzelfde krijgen. Dat is wel een nachtmerrie . ”

Gedichten op maat schrijven houdt het ook leuk voor hem, vertelt Martin. „Wie een gedicht bestelt moet opgeven waar het ongeveer over moet gaan, en dan staat er niet dat iemand rood haar en een bril heeft, maar dat Frank dit jaar vader van twee kinderen is geworden. Dat hij heel druk is met zijn werk, dat op vakantie zijn auto kapot is gegaan en dat hij ontzettend liep te vloeken. Al die informatie in het gedicht krijgen is mijn uitdaging. En sommige mensen keren jaar na jaar terug – dan is het leuk om te verwij- zen naar eerdere gedichten. Zo voel ik mezelf echt Sinterklaas, die bij mensen binnenkijkt en alles weet.” Op zijn site moet je bij de bestel- ling aangeven hoe lang het gedicht moet zijn – van „kort maar krachtig (8 regels)” tot „avondvullend (meer dan 200 regels)”– en hoe snel Martin moet werken. Standaard levert hij binnen 48 uur, maar voor een meerprijs van tien euro heb je het binnen een uur. „Middenin de nacht is ook geen probleem, hoor. Ik heb m’n tablet ‘s nachts naast mijn bed liggen, met een heel hard alarm erop.” Volgende week rekent Martin op „3 à 4 uurtjes slaap per nacht, en dan door”. Dan is het „lopendebandwerk” en dan tikt hij een gedicht van de populairste lengte (28-36 regels, voor € 6,95) in een minuut of vijf bij elkaar. „Maar dat is een gemiddelde; soms, als ik het leuk vind, besteed ik er dan alsnog twintig minuten aan. Vorige week kreeg ik ineens 22 aanvragen achter elkaar van één persoon – dan doe je toch extra je best om ze op elkaar af te stemmen. Daar wordt het voor mij tien keer zo leuk van.”

- Advertisement -spot_img

Latest

Rijmtip #039: Inspiratie

Rijmtip #012: Alcohol

Rijmtip #004: Rijmwoorden

Rijmtip #035: Opgeven