Dat wij Vijftwaalf.nl heten hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De site begon in 2001 als een kleinschalig initiatief (onder de naam Vijfdecember.com), om mensen met sinterklaasstress te helpen bij het schrijven van sinterklaasgedichten. De site was ontstaan uit een noodzaak, maar hoe groot die behoefte aan hulp van sint en piet was, hadden we een tikkeltje onderschat. We werden werkelijk overladen met aanvragen voor sinterklaasgedichten, en de basis voor onze gedichtenservice was gelegd. Draaiden we het eerste jaar nog gewoon via een mailprogramma, inmiddels loopt de service via een efficiënt ontwikkeld systeem, waardoor wij ons niet hoeven bezig te houden met logistiek, maar ons kunnen richten op datgene dat we goed kunnen: rijmen en dichten.

Maar wie zijn ‘wij’ dan precies?

MRTNVijftwaalf.nl bestaat uit een team van hulpsinterklazen en rijmpieten die gedichten op maat schrijven, aan de hand van informatie die onze aanvragers verschaffen. Daarnaast bevat onze site een database met duizenden gratis te downloaden gedichten die in de afgelopen jaren zijn geschreven, ingedeeld op categorie.

De hoofddichter en tevens oprichter van onze site is Martin Gijzemijter. Martin is songwriter voor o.a. Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Jeroen van der Boom, Vinzzent (hij schreef de platina hitsingle Dromendans) en vele anderen. Ook is hij auteur en dichter; via zijn Facebookpagina deelt hij iedere dag een nieuw gedicht met zijn ruim 110.000 volgers. Je kent hem misschien van zijn roman Dansen met herinneringen, de bundels Dichtgedachten en Troostgedachten of de Troostkerstkaarten.

Hoofdpiet Lisette Jonkman zorgt ervoor dat alles achter de schermen vlot verloopt. Ze verdeelt de gedichten onder de rijmpieten en beheert de Vijftwaalf-mailbox. Lisette is auteur van de romans Glazuur, Verkikkerd, Verslingerd en Helemaal het einde. Ook bracht ze haar eigen schrijfgids Schrijven kreng! uit. Zij en Martin schrijven samen de Young Adult-serie Magic Inc, waarvan het eerste deel in 2018 verschijnt.

De duizenden gedichtaanvragen die ieder jaar binnenkomen zouden nooit verwerkt kunnen worden zonder het team van rijmpieten dat achter Martin en Lisette staat. De samenstelling verschilt van jaar tot jaar, maar één ding blijft gelijk: de kwaliteit. Inmiddels zijn er rijmpieten met verschillende specialiteiten. Wat dacht je van voetbal, studentenleven, rap, diverse dialecten, bedrijfsgedichten, rouw, social media, kinderen en nog véél meer!

Persoonlijk en op maat

Vijftwaalf.nl is niet alleen de grootste gedichtenservice voor Sinterklaasgedichten, we zijn ook nog eens de goedkoopste. Dat heeft alles te maken met de filosofie achter de oprichting. Martin: ‘Toen ik in 2001 begon met de sinterklaaswebsite, deed ik dat omdat ik zoveel mensen om me heen gefrustreerd zag raken door de sinterklaasgedichten en ik wilde ze helpen. Na tien jaar en vele duizenden gedichten, durf ik te zeggen dat dat is gelukt.’

Lisette: ‘Soms vragen mensen me of het niet heel lui en onpersoonlijk is om te betalen voor een gedicht op maat. Ik vind juist dat je daarmee laat zien dat je om de ontvanger van het gedicht geeft. Je gunt die persoon een mooi gedicht. Je hebt niet zelf de rijmwoorden gekozen, maar de persoonlijke boodschap is honderd procent van jou.’